top of page

La matèria Atelier de Créativité pretén apropar-nos a la noció de “Creativitat” i als seus components com un dels eixos fonamentals per a desenvolupar l’esperit emprenedor.  Coneixent què significa aquest terme i quines característiques comporta, veiem diferents exemples que poden resultar propers als i a les nostres estudiants per tal de comprendre’ls i de posar en pràctica algunes de les tècniques que s’utilitzen per despertar i per aplicar la nostra creativitat.

 

L’Atelier de Créativité es desenvolupa en dues hores setmanals en els tres trimestres del curs escolar de 4t d’ESO tenint en compte un centre d’interès en cadascun d’ells:

 

 

  • Mitjançant diferents articles i textos coneixem els significats de creativitat i els seus components, reflexionem sobre el què comporta tenir “creativitat” i desenvolupar-la i interpretem la recepta amb tots els ingredients. També comptem amb exercicis lúdics per a posar en marxa tècniques que ens ajudin a reconèixer-la i practicar-la.

 

  • La paraula és una de les formes d’expressar la nostra creativitat, així doncs ens apropem a la paraula creativa en tres formes diferents que ens resulten familiars: la poesia, el graffitti i l’eslògan. Dins d’aquest àmbit tan ample, s’apel.la a formes que puguin resultar properes als i a les nostres alumnes per tal de reconèixer les diferents característiques estudiades en  el primer trimestre.

 

  • És ara el torn de la imatge com element creatiu, tal i com hem fet en el bloc anterior, reconeixem els elements creatius en imatges artístiques i publicitàries i parlem dels diferents símbols reconeguts com a petites càpsules d’informació.

 

Atelier

 

 

Aquests blocs es recolzen en un dossier creat per la professora i es complementen amb activitats “pop-up” que es van proposant a mesura que els i les estudiants demostren un interès més concret o un component del bloc resulta més difícil de comprendre o de treballar. Aquestes activitats són diverses i són proposades en la majoria dels casos per la professora, encara que en aquest curs i escaig que portem en l’Idea, també han sorgit activitats d’aquest tipus proposades pels i per les estudiants.

 

Totes aquestes activitats sorgeixen amb la voluntat de treballar en tots nosaltres una necessitat que comporta la voluntat de ser més creatius i creatives: el voler Mirar amb Ulls Nous, ja que tot acte creatiu exigeix una perspectiva nova o diferent de la que hem estat aplicant o des de la qual ens hem estat plantejant què fer. Això implica reconèixer i entrenar el pensament divergent mitjançant jocs, endevinalles, enigmes, anàlisis o noves creacions a partir d’un model, fent “a la manera de...”

 

Unes altres activitats per a posar en joc els diferents coneixements adquirits en la matèria i el nivell d’implicació dels i les alumnes en tot aquest procés són els reptes que plantegen accions quotidianes com menjar o fer de forma diferent. En aquests reptes, l’alumne demostra si aplica les diferents tècniques estudiades i analitzades a classe i mostra el resultat mitjançant un document visual (foto, vídeo o en directe) de la pròpia perspectiva en una manera de fer quotidiana.

 

Totes les activitats pop-up i els reptes no s’inclouen en el dossier per a poder comptar amb l’element sorpresa que suposa el plantejament de les mateixes i perquè poden variar en funció de les necessitats o de les característiques dels membres del grup. 

bottom of page